Hastane | Konular | Kitaplar

Sıra bulunmayan branşlarda randevuyu artık doktor alıyor

Merkezi Hastane Randevu Sistemi'ndeki (MHRS) aksaklıkları gidermek için doktorlar devreye girdi. Telefon ve internet ortamındaki gereksiz başvurulardan dolayı gerçek hastaların sıra alamadığı sistemde, yoğunluk yaşanan bazı yan dal uzmanlıklarında randevular artık doktorlar ve hastaneler tarafından alınıyor.

Sağlık Bakanlığı, aralarında hematoloji (kan hastalıkları), tıbbi onkoloji, çocuk kardiyolojisi, nefroloji (böbrek hastalıkları), romatoloji (romatizmal hastalıklar), gastroenterolojisi (sindirim sistemi hastalıkları), algoloji (ağrı) gibi üst ihtisas gerektiren 20'nin üzerinde bölümü merkezi telefon randevu sistemine kapattı. Hastaların merkezi sistemden sıra bulamamaları üzerine artık bu bölümler için randevuları doktorlar ve hastaneler almaya başladı.

Uygulama bazı hastanelerde başlarken diğer hastanelerde haziran ayı randevuları dolduğu için 1 Temmuz'da hayata geçirilecek. Hasta iki şekilde randevu alıyor. İlk olarak gittiği doktor hastanın yan dal hekimi tarafından görülmesini isterse o doktorla irtibata geçip randevu alınmasını sağlıyor. İkincisinde ise hastaneler MHRS ile kapatılan kendi internet randevu sistemlerini tekrar faal hale getirdi. Bu bölümler için kontrollü şekilde günlük randevu veriliyor. Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz nisan ayında MHRS sistemindeki aksaklığın gündeme gelmesinden sonra yan dallar için bu yöntemin hayata geçirileceğini duyurmuştu. Tüm Türkiye'de 26 Mart 2012 itibarıyla hayata geçirilen merkezi randevu sistemi bazı branşlarda sıkıntılara yol açmıştı. Bir aylık verilen randevularda, özellikle üst ihtisas gerektiren hastalıkların tespitini yapan bölümlerin kapasiteleri hızlı bir şekilde dolmuştu. Telefonla ve internet ortamında herkesin istediği gibi randevu alması ve kısa sürede bu sıraların dolması mağduriyetleri artırdı. Yan dallarda gereksiz randevu alan vatandaşın muayeneye gitmemesi de kaynakların planlı kullanılmamasına sebep oldu.

Ayrıca bu branşlardaki doktorlar kendi takipli hastalarına randevu veremediği için tedavilerde bazı aksamalar da meydana geldi. Yeni dönemde bu sorun çözüldü. Yan dal uzmanlık alanı olan gastroenterolojisi bölümü için İstanbul'daki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giden Zeki Gülen'e randevusu doktoru tarafından verildi. Eskiden merkezi sistemle randevu almakta zorlandıklarını söyleyen Gülen, uygulamanın vatandaşın faydasına olduğunu söyledi. Yan dallar dışında kalan genel branşlarda hastaneler MHRS sistemiyle hizmet vermeye devam ediyor. Vatandaş burada hem 182 telefon hattıyla hem de internetten randevu alıp hastaneye geliyor. Hastaneler randevusuz gelen hastalara da bakıyor. Bazı durumlarda hastanelerde randevulu hasta ile randevusuz hastalar arasında sıra kargaşası yaşanabiliyor.

Bu bölümlerde merkezi randevuya gerek yok

Merkezi randevu sisteminde çıkarılan ve direkt doktorlar ve hastaneler tarafından randevu alınabilen bazı yan dal bölümleri şöyle: "Hematoloji, tıbbi onkoloji, algoloji, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, nefroloji, romatoloji, gastroenterolojisi, neonatoloji (yenidoğan), çocuk gastroenterolojisi, çocuk kardiyoloji, çocuk hematoloji, çocuk nöroloji ve çocuk genetiği."

Sıra bulunmayan branşlarda randevuyu artık doktor alıyor yorumları

  • Image Description
    İsimsiz Ziyaretçi
    08.01.2014

    15 günden sonra randevu vermiyor.nasıl randevu sistemi
    bazı branşlar hiç randevu vermiyor ne olacak bu sistemin hali

  • Image Description
    İsimsiz Ziyaretçi
    14.03.2014

    Ankara altındag ilçesi sami ulus hastanesinin çocuk saglıgı ve hastalıkları bölümünün 11 nolu grip pediatri isimli muayene odasına sıra alamıyorum.lütfen bilgi verir misiniz