Hastane | Konular | Kitaplar

Doktor sayısı az olan branşlarda randevular merkezî sistemle alınacak

Hastanelerde randevu, 'rahatsızlığın derecesine' göre değil, müracaat sırasına göre veriliyor. Özellikle branş sıkıntısı olan bölümlerde hastalar iki günle sınırlandırılan randevuları almak için birbirleriyle yarışıyor. Sağlık Bakanlığı, bu sıkıntıları gidermek için randevu aralığını bir aya uzatacak. Ayrıca bazı bölümdeki hastalar, aynı bölgedeki farklı hastanelere yönlendirilecek.

Yaklaşık bir yıl önce başlayan Merkezî Hastane Randevu Sistemi'ne (MHRS) geçen 15 ilde bir milyon kişi randevu aldı. Randevulara gitme oranı ise yüzde 92'ye ulaştı. Sisteme henüz geçmeyen başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelindeki 264 hastanede ise bazı sıkıntılar sürüyor. Özellikle romatoloji, endokrinoloji, hematoloji gibi doktor sayısı az olan branşlarda randevu, 'hastalığın derecesine' göre değil, internetten ilk müracaat edenlere ya da telefonu ilk düşürenlere veriliyor.

Türkiye'de sadece 76 romatoloji, 200 civarında endokrinoloji uzmanının olması sıkıntıyı gözler önüne seriyor. MHRS Sistemi sorumlusu Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan, özellikle bu sıkıntının sisteme geçmeyen hastanelerde devam ettiğini belirtiyor: "Yıl sonuna kadar tüm Türkiye sisteme dahil olacak. Randevu alma aralığı bir aya uzatılacak. Doktor sayısı az olan branşlarda optimum seviye gözetilecek. Hasta sadece bir hastaneye değil aynı bölgedeki farklı hastanelere de yönlendirilecek."

İstanbul'da Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde babası için romatoloji ve endokrinoloji için randevu almak için uğraşan F.Y. bu sıkıntıyı yaşayanlardan. Hastanede sabah 07.30'dan sonra randevuların verildiğini söyleyen F.Y., "Saat geldiğinde ise internete giremiyoruz. O kadar çok yüklenme var ki ilerleyemiyorsunuz. Zar zor son adıma doktor seçimine geldiğimde aniden sistem hata veriyor." şeklinde konuştu. Daha sonra telefonla randevuyu deneyen F.Y., her seferinde "aradığınız istikametteki tüm hatlarımız doludur, lütfen tekrar deneyiniz." mesajıyla karşılaşmış. Bunu birkaç gün deneyen F.Y. en sonunda babasını özel doktora götürmeye karar vermiş.

Yıl sonuna kadar randevu sorunu çözülecek

Geçtiğimiz yıl şubat ayında başlayan Merkezî Hastane Randevu Sistemi ile bu sorunların önüne geçilmesi planlanıyor. Bu yılın sonuna kadar tüm Türkiye'de sistemin uygulanacağını söyleyen Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan, "Şu anda sistemde olmayan 264 hastane kendi randevu sistemi ile çalışıyor. Randevu süreleri iki günle sınırlandırıldığı için özellikle hekim sayısı az branşlarda problem oluyor. Biz bu süreyi hem bir aya çıkaracağız hem de doktorları optimum seviyede kullanacağız. İlk büyük il olarak da Ankara önümüzdeki mart ayında sisteme geçecek.." dedi. Atbakan, sistem için bin olan operatör sayısının yıl sonuna kadar 5 bine çıkarılacağını vurguladı.